top of page
Poza scriitoruluiDan Grigoroiu

Atenție la folosirea ancorelor chimice! Și la cine le aplică!



Dacă nu știi ce sunt ancorele chimice, îți recomand următorul articol.


Dacă vreți să vedeți un video demonstrativ, îl recomand pe următorul.


De obicei, atunci când întâlnesc pe vreun șantier o situație ce necesită aplicarea unor ancore chimice, devin mult mai temător și ușor sceptic. Lipsa de încredere este justificată. Am prostul obicei să trag cu mâna de barele prinse cu ancore chimice și nu de puține ori am pățit să rămân cu unele în mână deși, teoretic, ar trebui să suporte sarcini de sute (chiar mii) de kilograme. De ce se întâmplă astfel de situații? Simplu, din cauza superficialității majorității factorilor implicați în execuție, dar mai ales a aplicatorului. O situație precum cele din exemplele de mai jos ar putea avea implicații catastrofale dacă aplicarea ancorelor chimice se face precar la utilizări structurale.




În video de mai sus se vede că, deși au trecut 24h de la aplicare, materialul nu se întărise și unele bare se puteau scoate cu mâna. 


Un alt factor de care trebuie ținut cont este profesionalismul, experiența și chiar bunul simț al aplicatorului. În poza aceasta pe care am făcut-o după ce am tras și am scos cu mâna această bară prinsă cu ancoră chimică, am putut vedea bătaia de joc pe care o realizase muncitorul. Deși trebuia să dea gaură minim 15 cm adâncime pentru a asigura un ancoraj corespunzător, a făcut o gaură de doar 4 cm adâncime și a pus soluție doar în capătul găurii. Bineînteles că nu s-a obosit ca măcar să curețe pereții găurii.


În încheiere, vă las cu următoarele sfaturi privind utilizarea ancorelor chimice:


  1. Pe cât posibil, încercați să evitați situațiile care necesită utilizarea ancorelor chimice (ex. prindeți barele înainte de turnarea elementelor structurale în care se ancorează)

  2. Dacă utilizarea ancorelor chimice nu este prevăzută în proiect, trebuie obținută o dispoziție de șantier din partea proiectantului pentru această soluție tehnică. Întrebați proiectantul ce produse sunt recomandabile pentru situația dvs. și rugați-l să specifice numele produsului în dispoziția de șantier. Atenție: în magazinele de retail, de obicei, se găsesc produse ce nu au aplicare structurală (sunt pentru prins polițe, balustrăzi, etc). În general, vânzătorii nu cunosc atât de bine produsele astfel încât să vă recomande un produs corespunzător.

  3. Trebuie citite foarte bine instrucțiunile de aplicare a produsului ales de către proiectant. Aplicatorul trebuie să fie serios și să aibă experiență. Diametrul burghiului cu care se dă gaura diferă de la produs la produs (de exemplu, la Sika Anchorfix -2 este nevoie de o gaură cu 2 mm mai mare decât bara, la Hilti HIT-RE500 este nevoie de 4 mm mai mult decât diametru bării).

  4. Pe lângă produsul recomandat, Proiectantul trebuie să indice adâncimea de ancoraj (adâncimea găurii), lungimea barei / tijei ce se montează cu ancoră chimică, numărul de ancore necesar și poziția acestora.

  5. După ce se realizează găurile la diametrul, poziția și adâncimea dorită, înainte de aplicarea produsului cu ajutorul pistolului special, trebuie curățați foarte bine de praf pereții găurilor. Se pot folosi perii de sârmă speciale, se poate sufla cu compresorul, etc. Am văzut un muncitor folosind o dată un furtun de nivel pentru a sufla și a îndepărta praful. Scopul scuză mijloacele.

  6. Din cauză că majoritatea produselor sunt tip bicomponente ce se amestecă la aplicare (în capătul cartușelor se află un șnec ce amestecă materialele bicomponente), trebuie lăsat să se piardă primul material ce iese din tub, pentru a permite amestecarea conformă. Căutați pe youtube instrucțiuni video de aplicare a produsului respectiv.

  7. Permiteți-i produsului aplicat să se întărească înainte de a continua lucrările. Vedeți timpii de întărire pe fișa produsului.


90 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page