CE ÎNSEAMNĂ SĂ CONSTRUIEȘTI ÎN REGIE PROPRIE?
În nicio lege sau normativ din domeniul construcțiilor nu am găsit o definiție. În schimb am găsit una în Marele dicționar de neologisme, ediția 2000: “în regie proprie (despre construcții, reparații capitale) = executat de beneficiar cu mijloace proprii.”
Lumea se folosește de această deprindere pentru a angaja diverse echipe de muncitori să lucreze fără forme legale, de cele mai multe ori alegând să colaboreze astfel din considerente economice. Voi demonstra mai jos faptul că lucrul în regie proprie poate avea implicații majore ce trebuiesc înțelese de către toți înainte să aleagă această formă de colaborare.
ESTE LEGAL SĂ CONSTRUIEȘTI ÎN REGIE PROPRIE?
Pe scurt: Nu! În Procedura de recepție a lucrărilor de construcții HG 343/2017, executantul este definit ca fiind: „persoană juridică care, în calitate de parte contractantă, realizează lucrările contractate.” Din păcate, lucrul în regie proprie este prea bine înrădăcinat, având o istorie lungă în țara noastră, majoritatea comunităților rurale fiind clădite pe bază de ajutor reciproc între săteni.
CE SPUN AUTORITĂȚILE?
Autorităților (în special Inspectoratului de Stat în Construcții) pare că le este foarte dificil să oblige pe toată lumea să construiască cu firme de construcții, date fiind lunga istorie și vechea tradiție de a construi în regie proprie. Astfel, permit în continuare beneficiarilor să declare că lucrează în regie proprie atunci când este vorba de construcții de importanță redusă (case unifamiliale în mediul rural, anexe, garduri, etc) dar obligă investitorul să contracteze o firmă de construcții atunci când este vorba de o lucrare de importanță mai mare (locuințe colective, hale, consolidări, case unifamiliale în București, etc).
CE PRESUPUNE SĂ CONSTRUIEȘTI ÎN REGIE PROPRIE?
Investitorii care aleg să construiască în regie proprie trebuie să înțeleagă faptul că vor avea un dublu rol în cadrul proiectului: vor fi atât Beneficiarul lucrărilor cât și Constructorul. Astfel, toate obligațiile și responsabilitățile Executantului vor fi însușite de către Investitor. Printre acestea, reamintesc acum obligația de a dispune de un Responsabil Tehnic cu Execuția (specialist autorizat de către Inspectoratul de Stat în Construcții, asemănător dirigintelui de șantier dar care reprezintă interesele Executantului) și obligația de a convoca factorii implicați la atingerea Fazelor Determinante numite de către Proiectant în Programul de Control în Faze Determinante.
CARE SUNT RISCURILE ?
Din moment ce Beneficiarul îndeplinește și rolul Constructorului, își asumă practic tot ce se poate întâmpla pe șantier: accidente de muncă (Doamne ferește de unul! Mai ales având în vedere cât alcool se consumă pe șantiere!), accidente tehnice, defecte și neconformități în execuție, etc.
Cel mai problematic mi se pare faptul că cei care efectiv lucrează NU au nicio răspundere legală și, dacă nu le convine ceva, își strâng sculele și pleacă, lasandu-l pe Beneficiar cu ochii-n soare. Dacă acesta a mai făcut și greșeala să le dea mulți bani în avans, dezastrul e la un pas distanță.
CARE SUNT ALTERNATIVELE?
Multă lume fuge de contractarea unor firme de construcții crezând că lucrând în regie proprie vor face economii considerabile. În realitate, când ajung să schimbe pe parcursul execuției trei – patru echipe de muncitori din cauză că fie sunt neserioși (au mai multe lucrări pe care le-au contractat în aceeași perioadă și vin din an în Paște), că fac multe greșeli (“buleli” – termenul folosit des pe șantiere) sau că sunt țepari (reiterez: mare atenție la banii plătiți în avans!!!), beneficiarii constată că au pierdut mai mulți bani decât diferența dintre a lucra la negru, pardon – „în regie proprie” – și cea de a lucra cu o firmă de construcții.
Apropo, știați că există firme de construcții care oferă doar manoperă și care costă doar cu 8% mai mult (3% impozitul pe venit + 5% impozit pe dividende) decât echipele care lucrează la negru și, în plus, sunt neplătitoare de TVA? Contactând o astfel de firmă știți că măcar puteți trage pe cineva la răspundere în cazul unor neconformități și că nu vă asumați nimic în ceea ce privește siguranța și sănătatea în muncă (ex. accidente de muncă).
CUM SE POATE ASIGURA UN NIVEL CALITATIV ACCEPTABIL PENTRU LUCRĂRILE EXECUTATE ÎN REGIE PROPRIE?
Dacă nu am reușit să vă conving că nu este recomandabil să lucrați în Regie Proprie și alegeți totuși să o faceți, vă recomand să țineți cont de următoarele sfaturi:
Recomandări de la specialiști, nu de la vecinul Costică! Alegeți echipa pe bază de recomandare din partea unui specialist în construcții (arhitect, proiectul structuri, diriginte de șantier, etc – cineva care i-a văzut cum lucrează și care are capacitatea de a face o evaluare corectă). Nu vă căutați echipe pe OLX sau pe Google și fiți circumspect când primiți recomandări de la vecinul Costică, contabil de profesie.
Apelați la specialiști! Angajati-vă un diriginte de șantier care să vină des să-i verifice pe muncitori (preferabil o dată sau de două ori pe săptămână). Oricum e obligatoriu să aveți unul. De ce să nu optați pentru cineva care chiar își respectă meseria și verifică execuția, nu doar semnează actele la sfârșitul lucrărilor?Nu uitați că trebuie să angajați și un Responsabil Tehnici cu Execuția! De asemenea, insistați ca Proiectantul de rezistență să își respecte obligațiile legale și contractuale și să participe la fazele determinante pe care singur le-a stabilit în Programul de Control în Faze Determinante! De obicei sunt acestea sunt etapele premergătoare turnării elementelor structurale. Nu turnați niciun element structural până nu s-au verificat lucrările de armare și cofrare de către specialiștii enumerați mai sus!
Comandați materialele prevăzute în proiecte, nu în funcție de „experiența” muncitorilor. Verificați comanda cu proiectantul /dirigintele /RTE-ul! Când auziți expresia „Ce-i, domne, cu atâta fier la o casă?! Eu am construit blocuri cu așa cantități” – nu vă panicați! Este o expresie omniprezentă pe șantiere și nu reflectă realitatea. Reamintiți-vă că dvs. ați plătit un inginer proiectant absolvent al Facultății de Construcții Civile să vă calculeze structura de rezistență ca să reziste la un cutremur major, asemănător în intensitate cu cel din 1977. De obicei Dorel vrea să muncească mai puțin și să încaseze aceiași bani.
Comments