Bine ai revenit!
Dupa ce probabil te-am plictisit in prima parte cu extrase din legi si proceduri, am ramas dator sa iti explic cat mai simplu cine este si de ce ai nevoie de un diriginte de santier.
Pe scurt, el este reprezentantul tau pe santier si iti apara interesele in fata Constructorului, verificandu-l pe acesta daca isi respecta sau nu angajamentele cu privire la calitatea lucrarilor executate.
Cum probabil tu nu ai cunostinte specifice in domeniul Constructiilor, ai nevoie de cineva avizat care sa poata controla ce face Constructorul cu banii tai. Tine cont: dirigintele este un specialist in constructii care, pe langa faptul ca a absolvit o facultate in acest domeniu, a trebuit sa stranga experienta necesara, sa dea un examen deloc usor pentru ca apoi sa fie autorizat de catre Inspectoratul de Stat in Constructii. Toate aceste aspecte sunt detaliate in Procedura de autorizare a dirigintilor de santier.
Atunci cand vor sa inceapa o investitie, multi beneficiari procedeaza in felul urmator: obtin autorizatia, bat palma cu un Constructor (care de cele mai multe ori e selectat doar pe criterii financiare), termina investitia iar, la final, isi dau seama ca nu o pot receptiona pentru ca nu au avut diriginte de santier. Saptamanal primesc 2-3 telefoane de la Beneficiari care sunt in situatia asta si cauta disperati pe cineva care sa isi asume responsabilitatea pe niste lucrari executate ce nu au fost verificate. Imi pare rau de fiecare data ca trebuie sa ii refuz dar am o familie de care sunt responsabil si o constiinta care nu ma lasa sa imi bat joc de cariera. Multi dintre ei si-au construit casa visurilor, au investit o groaza de bani, timp si stres ca sa o vada gata, dar au vrut sa faca economie fix acolo unde poate conteaza cel mai mult: la controlul calitatii executiei. Unii poate nici macar n-au stiut faptul ca sunt OBLIGATI sa aiba un diriginte. Sau poate ca au fost indiferenti. Insa, acum, s-au trezit stransi cu usa de catre primarii, care nu le accepta Receptia de la terminarea lucrarilor fara Referatul Dirigintelui cu privire la modul în care a fost executată lucrarea. Intreaga procedura de receptie se gaseste in H.G. 343/2017 care a modificat H.G. 273/1994.
In opinia mea, dirigintele de santier ar trebui sa fie contractat cat mai devreme posibil, poate in acelasi timp cu Arhitectul. Astfel, o sa te poata consilia in momentul in care vei dori sa iti gasesti un Constructor. Pentru ca, intr-adevar, el este cel care va trebui sa materializeze “visele” tale, aflate initial sub forma unor desene ciudate pe niste coli de hartie. Asadar, selectarea unui Executant capabil este probabil cel mai important lucru de facut inainte de inceperea executiei lucrarilor. Intr-un articol viitor, voi scrie despre obligatiile si responsabilitatile Constructorului si cum poti filtra cautarile astfel incat sa gasesti varianta cea mai buna.
In cele ce urmeaza, iti voi enumera o parte din activitatile pe care le desfasor atunci cand sunt contractat pentru serviciile de dirigentie de santier:
A) inainte de inceperea executiei lucrarilor:
ofer consultanta tehnica Beneficiarului cu privire la ce inseamna procesul de executie, care sunt obligatiile sale, precum si cele ale celorlalte parti implicate in realizarea investitiei, ofer sfaturi cu privire la selectarea Constructorului, discut despre garantii, etc
il reprezint in raport cu Inspectoratul de Stat de Constructii, unde formulez in numele sau anuntul de incepere a lucrarilor, depun Programul de Control in Faze Determinante, sustin proiectului de executie in fata inspectorului delegat, etc
B) in timpul executiei lucrarilor:
particip la trasarea axelor, la predarea amplasamentului de catre Beneficiar si primirea acestuia de catre Constructor, precum si la lucrarile de sapatura.
vizitez santierul de 2-3 ori pe saptamana, in functie de ritmul de lucru, unde fac masuratori si verificari pentru a putea observa DIN TIMP eventualele neconformitati si, daca e cazul, le aduc cunostinta Beneficiarului, atat verbal cat si in scris, sub forma unei Note de Constatare; apoi, ii ofer consultanta in vederea solutionarii problemelor observate.
particip la toate fazele determinante si verific toate lucrarile ce urmeaza sa devina ascunse (ex. armari ale elementelor structurale, zidarii, etc)
verific materialele utilizate in executie si ma asigur ca respecta cerintele proiectului.
semnez si stampilez documentele intocmite de Constructor ce atesta calitatea lucrarilor executate (procese verbale de lucrari ascunse, p.v. de receptie calitativa, p.v. faze determinante, etc).
C) la recepţia lucrărilor
strang toate documentele de la Beneficiar (autorizatie, certificat urbanism, DTAC, PT+DE, etc) si de la Constructor (acte ce atesta calitatea lucrarilor executate si acte ce atesta calitatea materialelor utilizate), apoi le indosariez (intocmind astfel Cartea Tehnica a Constructiei).
Il indrum pe Beneficiar explicandu-i ce trebuie sa faca pentru a incepe procedura de receptie de la terminarea lucrarilor si in consta aceasta.
Intocmesc Referatul dirigintelui, formulez in numele Beneficiarului si trimit catre ISC: Anuntul de finalizare a lucrarilor, Cererea de eliberare a adeverintei cu privire la plata taxelor, Solicitarea de desemnare a unui reprezentant ISC in comisia de receptie.
Particip in calitate de secretar al comisiei la Receptia de la terminarea lucrarilor, asa cum este ea descrisa in H.G. 343/2017
Cat costa serviciile mele de dirigentie de santier?
Greu de dat un raspuns. Depinde de proiect, de locatia santierului, de disponibilitatea mea, de ce fel de constructor ti-ai ales, etc. Nu imi place sa dau un pret asa, “din burta”, fara sa am ocazia sa ma lamuresc cu privire la detaliile proiectului. De ce? Simplu: niciun santier nu este la fel, nici un Beneficiar, Constructor, Proiectant etc. nu isi desfasoara activitatea in acelasi mod. Prefer sa fac o oferta in cunostinta de cauza, astfel incat sa fim amandoi multumiti si sa avem parte de o colaborare asa cum ne dorim fiecare.
Dar ce pot sa iti spun din capul locului este ca eu nu cer plata in avans. Pentru lucrari mici (cum sunt constructiile unifamiliale), imi convine sa fiu platit in functie de stadiul fizic la care ajunge constructia (o transa probabil dupa turnarea placii de la cota 0.00, alta dupa turnarea planseului peste parter, etc). La alte lucrari (de ex. cele care au durata de realizare mai mare) e posibil sa convenim asupra unui tarif lunar. Totul este discutabil, in functie de nevoile tale si de specificul proiectului pe care vrei sa-l realizezi.
Asa ca nu ezita sa ceri o oferta! Nu te costa nimic! Daca vrei un diriginte de santier PE BUNE, contacteaza-ma!
Cu drag,
Dan
Comments