Ce verificări se fac la nivelul săpăturilor, înainte de turnarea betonului de egalizare sau a blocului de beton simplu?
1. Se curăță terenul prin îndepărtarea stratului vegetal.
2. Pe baza axelor transmise de topometrist pe balize (vezi articolul acesta), se face trasarea cu var pe pământ. Recomand ca trasarea să se facă pe conturul șanțurilor, să nu se traseze doar axul. Sunt foarte puțini operatori de buldoexcavator care pot săpa drept având trasat doar axul șanțurilor.
3. Se verifică ca lățimea săpăturii să corespundă prevederilor proiectului. Dacă săpătura se face mecanizat, trebuie văzut ce lățime are cupa utilajului. Verificarea lățimii se face la baza șanțurilor. Dacă mai trebuie lățită, se poate taluza manual.
4. Săpătura trebuie realizată la cota de fundare din proiectul de rezistență. Aceasta este raportată la cota 0.00 a locuinței ce a fost stabilită la trasarea reperelor inițiale. De asemenea, se va ține cont și de cota minimă de fundare față de adâncimea de îngheț. În zona București - Ilfov este adâncimea de îngheț este de 80-90 cm față de cota terenului natural (C.T.N.). Orice săpătură pentru fundarea casei nu ar trebui să fie mai mică de atât. Pentru celelalte zone verificați normativul STAS 6054-77.
5. Se va curăța obligatoriu fundul șanțurilor de bulgări de pământ, se vor tăia rădăcinile care intră în incidența șanțurilor, etc.
6. Confirmarea naturii terenului de fundare. Când săpătura este gata, înainte de turnarea betonului, trebuie convocat geotehnicianul (preferabil același care a făcut studiul geotehnic) să verifice natura terenului de fundare și să întocmească procesul verbal de verificare natură teren de fundare, parte constituentă obligatorie din capitolul B - “Execuția” - al cărții tehnice a construcției. Un model de proces verbal găsiți aici.
7. După finalizarea săpăturii mecanizate, se verifică poziția malurilor raportată la axele construcției si se îndreaptă / taluzează manual acolo unde e cazul pentru a putea permite carcaselor de armătură de la fundații să fie montate în săpătură. Se pot transmite pe capetele șanturilor interecțiile de axe cu ajutorul firului cu plumb, se pot bate niște țăruși martor, apoi se poate verifica liniaritatea șanțurilor.
8. Pentru protecția malurilor împotriva surpării pământului în perioada execuției fundațiilor se recomandă montarea unei folii de plastic ce va fi bine prinsă atât pe maluri cât și la baza șanțurilor, pentru a evita deplasarea acesteia în timpul turnării betonului de egalizare și secționarea betonului. Folia are rol și pentru evitarea pierderii laptelui de ciment în timpul turnării betonului.
9. Înainte de turnarea betonului de egalizare, se va transmite cota de turnare prin martori (cupoane de otel beton, țăruși de lemn, etc) pe toată suprafața fundațiilor, pentru a rezulta aceeași cotă de beton de la care va începe armarea fundațiilor, putând folosi ulterior același tip de distanțieri sub carcasele de armătură.
10. Personalul responsabil cu instalațiile trebuie să verifice cota la care trebuie puse piesele de trecere pentru instalațiile de apă și canalizare. Unele proiecte prevăd inclusiv montarea electrozilor de împământare în șanțurile fundațiilor casei.
11. Comanda de beton se face mereu pe baza măsurătorilor din teren. La nivelul fundațiilor turnate în săpătură, din cauza evazării malurilor în timpul săpăturii, rezultă de obicei o cantitate de beton mai mare cu aproximativ 20% față de calculul teoretic din listele de cantități date de către proiectanți.
12. Dacă betonul ce urmează să fie turnat are rol doar de egalizare (are o grosime medie de 5-10 cm peste care urmează să se realizeze talpa armată a fundației), acesta nu trebuie vibrat obligatoriu. Dacă însă betonul turnat este un bloc de beton simplu, cu grosimi considerabile (peste 20-30 cm), acesta trebuie vibrat obligatoriu pentru evacuarea aerului oclus, pentru omogenizarea și compactarea betonului, conform prevederilor normativului de punere în operă a betonului NE012-2/2022.
Commentaires